Wat speelt er in jouw leven?
Veel mensen voelen zich niet bewust van de spanningen in hun lichaam, maar merken wel dat iets niet goed voelt. Misschien voel je je constant gestrest, overprikkeld, of heb je lichamelijke klachten die geen duidelijke oorzaak hebben. Of misschien merk je dat je vastzit in negatieve denkpatronen, dat je moeite hebt om echt te genieten van het moment, of dat je onzeker bent en altijd op je hoede bent.
Wat vaak niet zichtbaar is, zijn de diepe emoties en trauma’s die zich in ons lichaam opstapelen. En dit hoeft niet altijd iets groots te zijn. Trauma kan zich op vele manieren manifesteren en hoeft niet altijd te komen van een ingrijpende gebeurtenis. Het kunnen ook de kleine, onopgemerkte gebeurtenissen zijn die zich in de loop der jaren opstapelen, of patronen die in je familie zijn doorgegeven.
Wat trauma met je kan doen?
Trauma, of het nu groot of klein is, heeft impact op je lichaam en geest. Het kan leiden tot:
- Lichamelijke klachten: Zoals spanning in je nek, schouders, buik of rug. Vaak is er geen duidelijke medische verklaring, maar je lichaam herinnert zich de stress en emoties die je hebt doorgemaakt.
- Negatieve gedachten: Je denkt constant dat je niet goed genoeg bent, hebt moeite met vertrouwen, of voelt je vaak overweldigd door alles om je heen.
- Onzekerheid en angst: Je voelt je vaak niet veilig, zowel mentaal als fysiek. Dit kan leiden tot angst voor de toekomst of voor dingen die je niet kunt controleren.
- Overprikkeling: Je kunt je snel uitgeput of overweldigd voelen door externe prikkels, zoals sociale situaties, drukte, of zelfs je eigen gedachten.
Gedragingen die voortkomen uit onverwerkt trauma
Mensen die met onverwerkt trauma worstelen, vertonen soms gedragingen zoals:
- Vermijden: Je hebt moeite om confrontaties aan te gaan, te praten over je emoties of om jezelf echt te laten zien.
- Controlebehoefte: Omdat je het gevoel hebt dat je geen controle hebt over wat er in je leven gebeurt, probeer je andere dingen (zoals je omgeving of relaties) te controleren.
- Overanalyseren: Je kunt urenlang in je hoofd blijven hangen bij één situatie, op zoek naar antwoorden of manieren om alles perfect te maken.
- Gevoelens van onwaardigheid: Je voelt je niet goed genoeg of hebt moeite om jezelf te accepteren zoals je bent.
- Pleasegedrag: Je hebt de neiging om je eigen behoeften opzij te zetten om anderen tevreden te stellen, uit angst voor afwijzing of een conflict.
- Aanvalsgedrag: Ofwel je trekt volledig terug, ofwel je reageert vaak boos of defensief omdat je je niet veilig voelt, maar het moeilijk vindt om dit direct te uiten.
- Jezelf groot houden: Je doet alsof alles in je leven onder controle is en je sterk bent, zelfs als je van binnen voelt dat je aan het breken bent. Dit kan voorkomen uit de angst om zwak gezien te worden of om niet gezien te worden als iemand die ook hulp kan gebruiken.
Deze patronen kunnen niet alleen jouw mentaal beïnvloeden, maar ook je fysieke gezondheid. Het is belangrijk om deze signalen serieus te nemen en te erkennen wat je lichaam en geest je proberen te vertellen.
Als dit herkenbaar voor je is, weet dan dat je niet alleen bent. Je hebt misschien jarenlang geprobeerd alles zelf op te lossen of je hebt misschien niet geweten waar je moest beginnen. Maar er is altijd een manier om de spanning en pijn los te laten, zodat je weer kunt voelen dat je echt leeft.
Bij ons krijg je de kans om de spanning en stress die in je lichaam en hoofd zitten los te laten. Met coaching, ademwerk, lichaamswerk en systemisch werk helpen we jou zodat je je meer ontspannen en sterker voelt.